برخورد درست با رفتارهای خشن
رفتارهای خشن و برخوردهای خشونت امیز با همسر و همکاران این روزها یکی از پایه های ثابت مشکلات رفتاری و اجتماعی است که بایستی با راه و روشی درست با آن رفتار و مقابله کرد. حتما شما هم بارها شاهد دعوای رانندگان بر سر مسافر در خیابان ها بوده اید و یا شنیده اید که زنان و یا دختران به دلیل رفتار خشونت امیز مردان راهی بیمارستان شده اند.
از نزاع های آشکار تا کارمند ساده ای که از ترس آبروی فردی و خانوادگی و رفتار خشک و خشن مدیران، گزارشی از رفتار ناشایست همکارش در محیط اداری ارائه نمی کند، در لایه های پنهان جامعه انواع خشونت های جسمی و عاطفی را رقم می زند.
روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان هوای چهارمحال و بختیاری برفی بود، با این شرایط یاد حرف های یک جامعه شناس افتادم که می گفت، توپوگرافی از دلایل خشونت است، حرفی که یک مقام مسئول از سازمان ملل نیز آن را تایید کرد و گفت، یکی از عوامل خشونت در چهارمحال و بختیاری نبود رطوبت کافی و خشکی آب و هوا، ویژگی های اقلیمی منطقه و معماری شهری است.
رشد 57 درصدی همسر آزاری در چهارمحال و بختیاری
در سال 92 خودکشی در استان 18 درصد رشد را نسبت به سال 91 تجربه کرد و در همین سالنسبت به سال 91 قتل 31 درصد کاهش داشته است.
یک جامعه شناس نیز در گفتوگویی خشونت را حالتی ذهنی، گفتاری یا رفتاری معرفی دانست که گاهی از یک اخم یا چشم غره و تهدید، حرف های ناپسند و فحاشی تا رفتارهای خشونت بار جسمی و ضرب و جرح پیش می رود.
رفتارهای خشن
رفتارهای خشن والدین و تاثیر منفی در ذهن کودک
با توجه به این که کودکان با مشاهده رفتار های خشن از طرف والدین و یا جامعه و رسانه، رفتاهای خشونت بار را در پاسخ به این عوامل انجام می دهند، رسانه به دلیل برخی محدودیت ها، اقدام به نمایش فیلم هایی می کند که دارای کاراکترهای خشن هستند و افراد به ویژه کودکان با مشاهده رفتار این شخصیت ها و تقلید از آن مستعد بروز خشونت می شوند.
تاثیر وضعیت اقتصادی بر بروز رفتارهای خشن
اقتصاد ضعیف هم با کاهش میزان خودکنترلی موجب بروز رفتارهای خشن در افراد می شود؛ هم چنین برخی رفتارها که به مرور در جامعه ارزش تلقی می شوند، زمینه ساز بروز خشونت هستند.
وقتی در جامعه ای ثروت به عنوان ارزش محسوب شود، اما شرایط مناسب برای دستیابی به ثروت فراهم نشود، موجب بروز رفتارهای خشن در اقشار ضعیف تر می شود.
برخی خانواده های سنتی با پذیرش این نکته که سکوت در مقابل برخورد خشن موجب حفظ آبروی خانوادگی می شود، سکوت در برابر خشونت یکی از بزرگترین خطاهای اجتماعی است؛ در حالی که در برخورد با خشونت ابتدا باید با شیوه های کدخدا منشی و ریش سفیدی در خانواده ها و در صورت ادامه یافتن از طریق قانونی پیگیری شود
در صورت سکوت در برابر خشونت، این رفتار به صورت پنهان در جامعه باقی خواهد ماند و درنهایت با ایجاد شرایط دشوار بروز خواهد کرد.
هم چنین معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی چهارمحال و بختیاری به ایسنا گفت:خشونتهای اعمال شده در مورد اکثر افراد مراجعه کننده به دوایر مددکاری، در حوزه بدرفتاری های لفظی و جسمی است و بدرفتاری های عاطفی، مالی و جنسی در رده های بعدی این مراجعات قرار دارند.
از عمده دلایل خشونت علیه زنان در جامعه، خصوصیات فرهنگی و محیطی جامعه است، و عوامل ژنتیکی، قانونی، قومی، فقر، استعمال الکل و دخانیات از دیگر عواملی است که کارشناسان در وقوع رفتار خشونت بار علیه زنان، عنوان می کنند.
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی چهارمحال و بختیاری گفت:با وجود حمایت های قانونی، توسل به قانون برای زنان خشونت خانگی دشوار است، اما با تاسیس مراکز مشاوره و دوایر مددکاری پلیس، سیاست عدم مداخله در موارد خانوادگی که در سال های گذشته مرسوم بوده است، مردود شده، به نحوی که با اعلام تلفنی یا درخواست کتبی مددجو در خصوص رسیدگی به موضوع اختلافات خانوادگی یا خشونت، پلیس مشاور با راهکارهای مداخله ای و کارشناسی در رسیدگی و حل بهینه موضوع تلاش می کند.
ذکر باعث می شود انسان کمتر از مدار اعتدال خارج شود
راه آرامش روح و روان
خشونت از دیدگاه اسلام
معاون فرهنگی تبلیغات اسلامی چهارمحال و بختیاری نیز در گفتوگویی با اشاره به این که اسلام دین رحمت و مهربانی است، گفت:خشونت زاده قوه غضبیه انسان ها و شمشیر دولبه ای است که در حالت اعتدال، تبدیل به شجاعت و افراط آن، منجر به خشم و تفریط آن، منجر به ترس می شود.
حجت الاسلام سیدمحمد میربد افزود:در اسلام از کنترل خشونت با عنوان کظم غیظ نام برده شده است.
وی افزود:خشونت می تواند به صورت ذهنی، زبانی یا با استفاده از سلاح رخ دهد و برای مقابله از آن در شریعت اسلام راهکارهایی تدوین شده است که ذکر زبانی، خودسازی و پرورش عقل و طلب علم از راههای مقابله با خشونت است.
وی در ادامه با بیان این مطلب که خداوند در قران کریم می فرماید، "تنها با یاد خدا دل ها آرام می گیرد" با یادآوری اعمال تنبیه های شخصی از سوی بزرگان بر خود نظیر روزه داری گفت:بزرگان دین با تربیت شخصیت خود، از بروز رفتارهای اشتباه در خود جلوگیری می کردند.
وی راه دیگر مقابله با خشونت را پرورش عقل و علم آموزی دانست و گفت:علم بیشتر، باعث حلم بیشتر می شود و رفتارهای ناهنجار، بیشتر از انسان هایی بروز می کند که با راه های صحیح گرفتن حقوق انسانی خود آشنا نیستند و انسانی که خود و جهان پیرامون خود و دلیل آفرینش خود را بشناسد، نفس خود را به آلودگی خشم تخریب نمی کند.
27 آذر مصادف با هجدهم دسامبر به مناسبت تصویب پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران مبنی بر «جهان عاری از خشونت و افراطی گری» در مجمع عمومی ملل متحد، از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی و به اتفاق آرا به عنوان روز مبارزه با خشونت و افراطی گری تعیین و تصویب شد.
با رفتارهای خشن و خشونت ها چه کنیم؟